Eventyr fra Romerike - for voksne

Eventyr fra Romerike - for voksne

Publisert av Org Romerike Historielag den 04.10.17.

Astrid Ruud Skedsmo har samlet eventyr fra Romerike i boka "Anna Monrads fortellinger", rikt illustrert av Kjersti Vatnan Ekman.  Sammen presenterer de boka i Nes bibliotek lørdag 28. oktober kl 12:00.


Anna Monrads fortellinger

Følgende er hentet fra bokas «vaskelapp»:

«…Og heile vegen vi hadde å gå himatt frå Hvam, var som strødd med sagn om hulder og underjor’ske. Når a bessmor og je kom gå’nes, gikk a og tala og pekte, at der og der hadde noen sett og hørt huldra, på et anne stelle hadde noen blitt roft på og hørt skrik ta hulderunger…»

Dette skriver Anna Monrad om sin oppvekst hos bestemora på slutten av 1800-tallet. Bestemor, Inger Marie Henriksdatter fra Fallet i Sørum, var ei av Romerikes siste eventyrfortellersker. Hun fortalte om nisser og huldrer, spøkelser og byttinger, om vakre prinsesser og modige riddere. Det var skremmende historier og morsomme historier, beskrivelser av gamle skikker og tradisjoner, sagn, fortellinger om hverdagslige hendelser, og det var eventyr om lange reiser over blåne etter blåne.

Fortellingene er en del av den folkelige kulturen som levde på bygdene i det gamle bondesamfunnet. Som voksen skrev Anna ned hva hun husket av fortellingene og sendte dem til folkekulturgransker Rikard Berge som trykket noen av dem. Boka du nå holder mellom hendene inneholder alle historiene, rikt illustrert og ortografisk bearbeidet. Innholdet og ordtilfanget er nøyaktig slik Anna skrev det. 

Mange av fortellingene inneholder deler som kan virke skremmende og fremmed på barn, derfor er ikke dette ei barnebok. Når dét er sagt, sier vi som Anna Monrad:

«Ønsket mett er at døm må bli tel hugge for mange som er int’ressert i slikt.»

 

Om redaktør, illustratør og støttespillere:

Bokas redaktør, Astrid Ruud Skedsmo, er utdannet lærer med norsk og historie i fagkretsen og arbeider som fagkonsulent ved Gamle Hvam museum. Illustratør Kjersti Vatnan Ekman er musiker med utdannelse fra LIPA, sangpedagog og selvstendig næringsdrivende innen musikk og teater.

Boka er utarbeidet med økonomisk støtte fra Kulturvernrådet i Akershus. Romerike historielag har initiert prosjektet overfor Gamle Hvam museum – MiA, og skaffet til veie midler.