Åpning av bygdeborgen ved Vålerbråtan i Fenstad

Åpning av bygdeborgen ved Vålerbråtan i Fenstad

Publisert av Dag Harald Liberg den 26.09.21.
Under åpningen blir det offisiell «avdukning» av infotavle og omvisning inne i borgen ved arkeolog fra Viken Fylkeskommune. Arkeologen vil fortelle om bygdeborger generelt og denne bygdeborgen spesielt. Det finnes over 400 kjente bygdeborganlegg i Norge. Dette er rester etter mulige forsvarsanlegg. Bygdeborgen «vår» ble gjenoppdaget og fredet i 2020. Bygdeborgen antas å være fra jernalderen og er trolig ca 1500 år gammel.
Vi er også så heldige at vi har fått med oss Ullr Vikinglag, som for anledningen stiller som bygdeborgkrigere med bekledning og bevæpning og vokter bygdeborgen. Dette vil bidra til å skape en flotte stemning og ramme rundt hele arrangementet. Sparebankstiftelsen har sponset dette prosjektet.
Inn til bygdeborgen fra Brårud-siden, vil det arrangeres gå-grupper med avgang kl 12, slik at alle skal rekke frem i tide. Ene gruppen starter fra Svindalsgutua (ca 2,8 km hver vei), mens den andre gruppa vil gå fra Slakteplassen innerst i Brattstupvegen (ca 2,3 km hver vei). Brattstupvegen er bomveg hvor man betaler 50 kr via sms.