Arkeologer på besøk i arkivet

Arkeologer på besøk i arkivet

Publisert av Dag Harald Liberg den 23.05.18.
Onsdag fikk Per besøk i arkivet av forskere som ville låne et trestykke vi har lagret til forskningsformål.  Trestykket er en gave fra Raknehaugen, og er over 1500 år.  Den tynne årringen representerer vulkanutbruddet i år 536.  

Et hyggelig møte hvor Universitetet i Oslo, Kulturhistorisk museum, Akershus fylkeskommune, Nes kommune og ikke minst frivilligheten i Raumnes historielag bidrar til å sikre materiale til viktig forskning.  Joshua Neilson Bostic , PHd student, Professor Frode Iversen KHM, Ola Rønne, Per Ljøgodt, Raumnes Historielag og Kristoffer Andersen Kulturvernkonsulent i Nes.

Ola Rønne skriver: Noen dager på jobb er bedre enn andre. Ved hjelp av gode venner og kolleger har vi fått være med å spore opp en av skivene fra tømmeret i selveste Raknehaugen. Prøven blir en del av et utrolig spennende forskningsprosjekt om klimaendringer og vulkanutbrudd. En av årringene i tømmerskiva er fra året 536 e.kr. Denne årringen er knapt synlig fordi det dette året var et stort vulkanutbrudd som har påvirket det globale klimaet, på grunn av store askeskyer. Forskerteamet vil gå inn i de enkelte årringene før og etter utbruddet og kan ved hjelp av nye metoder ta ut om lag 30 prøver fra hver årring og få ut "værvarslingen " for Folkevandringstiden, dvs detaljerte data om klimaet i disse årene. Dette er viktig for å forstå ikke bare de dramatiske endringen som skjer ved folkevandringstidens slutt, men er også viktig for å forstå klima i dag og i fremtiden. Raumnes Historielag har vært velvillige og stilt prøven til disposisjon for forskerne.



Prøven blir behandlet i en massespektrometermaskinen.  


Etter at vi hadde hentet materialet fikk vi hjelp av erfarne "snekkere" fra Folkemuseet og Vikingskiphuset til å hjelpe oss å skjære av en skive til å ta prøver av. Dette er et vanskelig og delikat arbeide med en trebit som er over 1500 år!