Bruk kommmunen din

Bruk kommmunen din

Publisert av Dag Harald Liberg den 29.12.18. Oppdatert 03.01.19.

I kronikken i avisa Raumnes lørdag 29. desember skriver journalist Trond Rasmussen en oppfordring til avisens lesere om å bruke kommunen.  Hvis mange følger Trond sin oppfordring vil det et oppsving for mange i Nes, - ikke minst Raumnes Historielag.

 

Bruk kommunen din

Jeg elsker jula. Mer tid med de nærmeste, god mat, tid til å gjøre mer av det man ellers ikke rekker - som å lese en bok uavbrutt. Men også fordi julehøytiden gir rom for mental fordypning, til å reflektere over livet, til å bedrive litt langsom tenkning i det som er hastighetens tid. Jeg tror de fleste av oss, enten vi er religiøse eller ikke, i jula blir grepet av en blanding av ro og alvor; ro fordi jula gir oss anledning til å hoppe ut av hamsterhjulet, hjulet som i hverdagen går rundt og rundt og rundt, der folk løper mellom jobb og hjem og vaskemaskiner og fotballtreninger. Alvor fordi den sakrale stemningen som rammer inn jula har en tendens til å lokke frem de mer eksistensielle tankene som ligger latent i bevisstheten; lever jeg det livet jeg ønsker å leve? Burde man endre kurs? Prioriterer jeg rett? Hva er egentlig meningen med det hele? Jula er en tid for å se tilbake på det som har vært. Samle trådene, oppsummere, betrakte året i retrospekt.

De neste to dagene er det for mange derimot tid for å se fremover – mot det nye året og alt som ligger foran oss. Planer, ønsker og mål for 2019 formuleres i nyttårsforsetter, enten det dreier seg om å legge om livsstilen, drikke og røyke mindre, stumpe røyken, trene mer eller bare det å bli en bedre utgave av seg selv. For neste år har jeg personlig valgt meg noen nyttårsforsetter med et lokalt tilsnitt. Her er mine 11 Nes-relaterte mål for 2019. Kanskje du finner inspirasjon i noen av dem?

 

1. Ta i bruk kommunen i større grad. Man trenger ikke alltid gå over bekken etter vann. Ei heller er gresset nødvendigvis grønnere på den andre siden. Vi nesbuere har nok litt for lett for å ty til Oslo, Lillestrøm eller andre nærliggende steder når vi skal kose oss eller finne på noe ekstra. Mitt viktigste forsett for neste år er derfor rett og slett å bruke kommunen mer. Vi må ikke til hovedstaden for å ha det moro, når vi bor i en kommune med masse natur og en hel haug med lag og foreninger, både innen kultur og idrett. Det viktigste i livet skjer tross alt der du bor. Forslag: Kanskje administrasjonen kan opprette en egen side på Nes kommunes hjemmesider, der den etter innspill fra nesbuene legger inn tips til smått og stort å finne på i kommunen?

 

2. Å bli bedre kjent med nye deler av kommunen. Personlig oppholder jeg meg for det meste i området mellom Auli og Årnes. Men Nes er jo så mye mer. Forslag: Kanskje ordføreren i samarbeid med Raumnes historielag kan arrangere en guidet busstur rundt i kommunen - «Bli kjent med Nes» - der hun forteller om smått og stort? Det ville sikkert vært interessant for flere enn dem som nettopp har flyttet til Nes.

 

3. Å gå i kulturhuset, i kulturkafeen og på kino oftere. Vi er velsignet med et usedvanlig flott kulturhus i Nes, som vi skal være takknemlig for. I høst fikk jeg med meg et meget givende foredrag om reformasjonen i kulturkafeen. Vi bor altså i en kommune som gir oss mulighet til å lære om Luthers opprør mot pavekirken – og det på en helt vanlig mandag! I januar kommer bokaktuelle Marte Michelet for å fortelle om hva hjemmefronten visste om deportasjonen av de norske jødene, mens vikingtid- og middelalderhistoriker Tore Skeie i februar foredrar om Olav den hellige og tiden han levde i. Nam, nam.

 

4. Finne og utforske nye turløyper. Det blir til at man går og løper de samme løypene hver gang. Litt variasjon hadde gjort seg. Det gjelder bare å løfte blikket og å gidde å sjekke opp alternativer.

 

5. Jogge flere turer på stien mellom Rånåsfoss og Sørumsand, langs Glomma. Rånåsfoss blir snart en del av Nes. Med sine 6,5 kilometer er turstien perfekt for en søndagstur med familien. Nærmere Sørumsand kan du få et nært møte med kuene på beite.

 

6. Tillate meg selv oftere å fråtse i godsakene fra Aanerud bakeri. Vi har jo et av Norges beste bakerier rett utenfor stuedøra vår. Kanskje ikke prima for livvidden, men desto bedre for trivselen og nytelsen.

 

7. Handle mer lokalt. Hvis vi vil ha butikker, kafeer og utesteder i Nes, ja, da bør vi støtte dem, ikke bare i tanken, men ved å legge igjen penger.

 

8. Sitte oftere på en av benkene ved båthavna på Årnes. Det er idyllisk der nede ved Glomma, særlig om våren og sommeren. Bare sitte å kikke på båtene, spise lunsj, nyte sola.

 

9. Vurdere å melde meg inn i Raumnes historielag. For å lære litt om historien til Nes. Få et større og videre bilde av hva og hvem som har formet kommunen. Ved å studere opphavet til ting, får man en dypere forståelse av hvorfor Nes har blitt som det er blitt.

 

10. Lære mer om jordbruk og livet til bonden. Vi bor jo i en jordbrukskommune, men hvor mange av oss har egentlig peiling på hvordan livet til bonden er? Ikke jeg, i hvert fall. Det er noe dypt fascinerende og også beroligende med lukta av kumøkk som slår mot en fra jordene i kommunen. Lukta og synet av bondegårdene minner meg om det gamle Norge, en fin kontrast til alt det moderne, til AirPods og smarttelefoner og Paradise Hotell. Gårdslivet virker ekte.

 

11. Bruke mindre tid på å lese innlegg i facebookgruppen «For oss som bor på Auli, Rånåsfoss og Haga», også døpt «Klagemuren» av sidens administrator. Det er fint med en side på facebook der folk kan diskutere saker fra nærmiljøet, men må det være konstant jamring og syting og klaging? Det er jo tidvis underholdende å lese om katter som gjør sitt fornødne i naboens hage, men på den annen side finnes det bedre ting å bruke tiden på!

Har du tips til bra ting å finne på i Nes? Send meg gjerne et tips: trondvenbakken10@gmail.com