Forbryterlivet til "Gulosten"

Forbryterlivet til "Gulosten"

Publisert av Dag Harald Liberg den 25.09.17.
Menneske først, så kriminell? Fra Johannes Sigfrid Andersen alias Gulostens forbryterliv.  Foredrag med Per E. Hem på Pakkhuset tirsdag 24. oktober. Per E. Hem besøkte Raumnes Historielag i 2012 med foredrag om Paal Berg.  Denne gang forteller han om forbryterlivet til "Gulosten".


I mellomkrigstiden var Johannes Sigfrid Andersen (1898-1970) alias «Gulosten» Norges mest kjente kriminelle. Politiet hevdet at han var en ytterst farlig forbryter.  Andre så på ham som en gentlemanstyv og rømningsekspert i klasse med Ole Høiland og Gjest Baardsen. 

Sist Per E. Hem var hos oss fortalte han at han skulle i gang med bok om forbryteren og krigshelten "Gulosten",   Denne gangen har han ikke satt søkelyset på en person som primært har gjort seg fordelaktig bemerket, snarere tvert imot. I mellomkrigstiden var han en kjendis-kriminell som gikk ut og inn av fengslene.

Per E. Hem har i denne boken trengt gjennom de mange mytene om denne mangslungne personligheten og hans omtumlede liv. Johannes Andersen mente selv at han nærmest var dømt til å havne på skråplanet. Ved å bli plassert på skolehjemmene Toftes Gave og Bastøy begynte han tidlig på forskolen til Botsfengslet, som han sa.

Under krigen ville Andersen gjøre opp for gamle synder, og klarte det kunststykke å bli medlem av Kompani Linge. Han framstod som en modig patriot som oppnådde manges sympati. Tilbake i Norge sommeren 1945 gikk det imidlertid galt igjen. Krigen hadde lært ham å ta liv, og på jakt etter sprit drepte han to forsvarsløse tyske krigsfanger i Vadheim i Sogn.

Likevel ble krigshelten reddet ved påtaleunnlatelse av Kongen i statsråd. Han fikk også hjelp til å etablere eget snekkerverksted i Horten, men vanket fremdeles i tvilsomme miljøer. Hans balansegang mellom det lovlige og det ulovlige var hårfin. I denne småbyen - med Bastøy som nærmeste nabo - var det nesten umulig å bli ordentlig akseptert. Johannes Andersen forble mannen fra underverdenen enten han ville eller ikke.