Marianne Berg: Den fantastiske poteten

Marianne Berg: Den fantastiske poteten

Publisert av Dag Harald Liberg den 20.02.22. Oppdatert 22.02.22.

Den fantastiske poteten – en kulturhistorie av Marianne Berg

Poteten – en vekst for fremtiden, kortreist og bærekraftig, og faktisk ikke den du blir feit av! «Boka om den fantastiske poteten hører utvilsomt hjemme i prima sortering» 

Tore Linné Eriksen, Klassekampen

 

«Sjarmerande potetentusiasme – Boka om poteten er vakker og solid, med godt handverk i eit hendig format.»

Gard Espeland, Dag og Tid


Poteten har vært en uvurderlig del av menneskehetens kulturhistorie og nærings-grunnlag i over 10 000 år. Den er allsidig, robust, tilpasningsdyktig, mettende og velsmakende. Forfatter Marianne Berg har pløyd historiebøker og mange land på jakt etter potetens hemmeligheter. Hun har snakket med potetprodusenter, potetforskere, historikere og potetspisere i flere store potetnasjoner. I denne boken deler hun kunnskapen og erfaringene deres med oss, og også sin egen lidenskap for poteten.

Den fantastiske poteten gir leseren potetens historie fra mennesket begynte å sanke og utnytte villpoteten i Sør-Amerika for over 10 000 år siden. Hun forteller om utbredelsen i resten av verden, om planteforedling, og også om potetproduksjon med mange sorter på middagsbordet og i chipsposen. Hun gir oss også en innføring i akevitt, som er et potetbrennevin. Det aller siste i potetens historie er å forsøke å få poteten til Mars. Her presenteres en fortelling som både er samtidsrelevant og personlig, med vakre bilder fra mange land, innføring i potetdyrking og et utvalg oppskrifter.

 
Marianne Berg (f. 1956) er agronom fra Hvam Landbruksskole (1976), og har en bachelorgrad i religionshistorie og sosiologi fra UiO (2005). Hun har jobbet som bonde i Vormsund og som kulturarbeider i Setesdal. De siste årene har hun vært en ivrig potetdyrker i Oslo.