Olsok på kirkeruinene

Olsok på kirkeruinene

Publisert av Dag Harald Liberg den 29.07.22.
17.00 Pilegrimsvandring fra Nes kirke til Nes kirkeruiner
18.00 Gudstjeneste
19.00 Kveldsmat i kirkestua (kr 50,-)
20.00 Vesper i kirkeruinen
Det går fint å bare delta i et av arrangementene.
Utstillingen " Kaffen er klar" kan fortsatt sees i kirkestua.
Ta gjerne med campingstol.
Velkommen!
Arr: Nes Menighetsråd og Raumnes Historielag
 
I år er det 1000 år siden Olav den Hellige inntok Romerike da han vant slaget ved Nitja over raumerne og beordret en kirke der Skedsmo kirke står i dag. Dette markerer vi fredag 29. Juli på kirkeruinene med pilegrimsvandring fra Nes kirke og gudstjeneste på kirkeruinene med hyggelig kveldsmat etterpå! Deretter blir det gregoriansk vesper med et profesjonelt ensemble ledet av kantor Øyvind Sørum. Da får publikum oppleve den originale Olavsmusikken fra middelalderen, slik den lød i gamle Nes kirke i mange århundrer.
Gregoriansk sang er en vokal tradisjon som er kirkens egen opprinnelige fra tidlig middelalder. All musikk var enstemmig sang, og dette oppleves i dag som en svært meditativ musikkform. I Norge har vi det såkalte Olavsofficiet som tilkom under hele middelalderen, der de eldste delene skriver seg helt fra Olav den Helliges tid. Dette ble brukt i forbindelse med olsokfeiringen i hele Skandinavia i hele senmiddelalderen. I vår tid har dette blitt satt sammen og tilgjengeliggjort for moderne bruk.
Vi starter olsokfeiringen med pilegrimsvandring fra Nes kirke klokka 1700, og fortsetter med vanlig tradisjonell gudstjeneste på kirkeruinene kl. 1800. Etterpå serverer vi kveldsmat som alltid er veldig hyggelig ved ruinene. Og kl. 1915 blir det gregoriansk vesper - mer stemningsfullt kan det knapt bli på Nes kirkeruiner! Det er ikke ofte du får oppleve original gregoriansk sang på kirkeruinene, så dette må du få med deg! Medvirkende er Trine Dishington Hansen, Ingrid Margitte Narvesen, Stine Mari Langstrand og Hjørdis Helena Oftestad, sopran, prest Ragnhild Hansen Watz, og det hele ledes av kantor Øyvind Sørum, som også skal introdusere den musikalske olavsarven.
Dette arrangementet er et samarbeid mellom Nes menighet og Raumnes Historielag og inngår som en del av festivalen Vegalangs i Vormadalen. Og hele arrangementet er helt gratis!