Seminar om mur på Huser 17. august

Seminar om mur på Huser 17. august

Publisert av Dag Harald Liberg den 16.08.13. Oppdatert 07.01.17.
Seminaret er lagt til Huser i Fenstad i Nes. Fjøset er et av de praktiske eksemplene som blir brukt under seminaret.    Et annet eksempel er den frittstående rundbuekjelleren i naturstein under gardens hovedbygning, et hus fra 1700-tallet. Seminaret     arrangeres av kulturminnebøndene Eva og Søren Nordbye, og Lise Kristensen i samarbeid med Ressursenteret for gamle bygninger og Raumnes historielag.


Alle interesserte er hjertelig velkommen.

Påmelding til Eva og Søren Nordbye  tlf 63 90 43 33 eller epost veset@online.no innen 3. augustLes mer på www.byggogbevar.no
www.husergard.no
http://vesetkubbehus.wordpress.com/

 

Når muren svikter. Seminar om tradisjonelt murverk ved Espen Marthinsen på
Huser, Nes på Romerike, lørdag 17. august kl 11.00.

Gammelt murverk av naturstein og teglstein- hvordan bevarer vi og hvorfor?

Murer og ingeniør Espen Marthinsen vil gi konkrete råd om hvordan skader i gammel gråsteinsmur og teglsteinsmur bør repareres. Marthinsen har etablert seg på nasjonalt plan som en viktig aktør innen bygningsvern gjennom firmaet www.kulturmur.no

Deltakerne vil få se setninger i gråsteinsmur og teglsteinsmur i et fjøs fra 1800-tallet og lekkasje i en frittstående hvelvkjeller i naturstein under et hus fra 1700-tallet. Espen Marthinsen vil gi råd om hva som vil skje hvis skadene ikke utbedres, hva som eventuelt  må gjøres umiddelbart og hvordan skadene bør repareres.

I tillegg gjennomgår Marthinsen et bredt utvalg av eksempler på reparasjon av skader på mur, og det blir selvfølgelig mulighet til å stille spørsmål.

Målgruppen for seminaret er håndverkere, eiere av gammelt murverk og historisk interesserte.

Programmet
Kl. 11.00 – Velkommen og orientering om dagens innhold
Kl. 11.15  – Litt om håndverket, ord og uttrykk i faget (Espen Marthinsen)
Kl. 12.00  – Praktisk orientering i kjeller og fjøs (Espen Marthinsen)

Kl. 13.00 –  Husersuppe med hjemmebakt brød
Kl. 13.45 – Bøndene Erik Hoel og Katrine Åmodt forteller kort om restaurering av teglsteinsfjøset på  Nordgar`n Frilset .
Kl. 14.00 – Eksempler fra skadebilder og hvordan de kan løses (Espen Marthinsen)

Pris kr: 300,-. Betales ved ankomst

 

Veibeskrivelse:

Kjør FV 179 fra Jessheim til Fenstad kirke eller Fv 177 fra Vormsund til Joker i Fenstad, følg FV 179, ta av og kjør Huservegen inn til Fenstad kirke. Fortsett Huservegen ca 1,5 km til garden Huser som ligger ved Vorma.

 

Hjertelig velkommen

Kulturminnebøndene i Fenstad